Υγεία

Βιταμίνη D: Η απαραίτητη «δόση» για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη

Πέρα από τις ήδη γνωστές θετικές επιδράσεις της βιταμίνης D στην υγεία, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η βελτίωση της σκελετικής υγείας, η αντιμετώπιση καρδιαγγειακών βλαβών και η μείωση των κρίσεων άσθματος, μια νέα αμερικανο-κορεάτικη επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τη σημαντική συμβολή της «βιταμίνης του ήλιου» και στην πρόληψη του διαβήτη.Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, κυρίως στο νευρικό σύστημα και στα αιμοφόρα [...]

Διαβάστε περισσότερα…

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down. Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 [...]

Διαβάστε περισσότερα…

Ποιες κοινές λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που οδηγούνται στο νοσοκομείο λόγω κοινών λοιμώξεων, κινδυνεύουν περισσότερο μακροπρόθεσμα από έμφραγμα και εγκεφαλικό.Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η μεγάλη 14ετής βρετανική μελέτη ACALM (Algorithm for Comorbidities, Associations, Length of Stay and Mortality), που έγινε σε δείγμα 1,2 εκατομμυρίων ασθενών. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Aston στο Μπέρμινγκχαμ εστίασαν σε 34.027 άτομα που είχαν εισαχθεί για λοίμωξη του ουροποιητικού και του αναπνευστικού και τους συνέκριναν με ιδίου φύλου άτομα χωρίς λοίμωξη. Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι οι ασθενείς που [...]

Διαβάστε περισσότερα…

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποιες τροφές να αποφεύγω;

Τι επιβαρύνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματά της; Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αφορά στην άνοδο των στομαχικών υγρών στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά από αυτό και επειδή τα υγρά αυτά είναι όξινα, δημιουργούν το αίσθημα του καψίματος ή/ και της ξινής επίγευσης. Εμφανίζονται επίσης μετά την (υπερ)κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ακόμα και στη διάρκεια του ύπνου και την κατάκλιση, ενώ μπορεί να διαρκέσουν και κάποιες ώρες. H ΓΟΠ είναι πολύ συνηθισμένο [...]

Διαβάστε περισσότερα…